17 Haziran 2012 Pazar

Urfa Hapishanesi'nde İsyan: 13 Ölü



Urfa'da BDP milletvekili İbrahim Ayhan'ın da tutuklu bulunduğu E Tipi Kapalı Cezaevi'nde, isyan çıktı. İsyanın cezaevi yönetimini protesto etmek için başlatıldığı öğrenilirken, çıkan yangında ilk belirlemlere göre 13 mahkum hayatını kaybetti yaklaşık 60 mahkum ise yaralandı.


275 kişi kapasiteli olduğu öğrenilen Urfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaklaşık bin 100  mahkum bulunuyor.
YAŞAMINI YİTİRENLERİN İSİMLERİ AÇIKLANDI
BDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan ile birlikte yaklaşık 1200 tutsağın bulunduğu 275 kapasiteli Urfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde, C-15 koğuşunda yaşamını yitiren 13 kişinin isimleri açıklandı. Urfa Valisi Celalettin Güvenç’in aileleri yanına çağırarak isimleri açıklaması esnasında çocuklarının yaşamını yitirdiği haberini alan aileler, ağıtlar yaktı.
Urfa Valisi Celalettin Güvenç, C-15 koğuşunda çıkan yangın sonucu 13 adli tutuklunun yaşamını yitirdiğini 5'inin de yaralandığını açıkladı.
Vali Güvenç, “Cenazeler tanınmadığı halde olduğu için ailelerden kan örneği alındıktan sonra cenazeleri teslim edeceğiz” dedi.


Cezaevinin C-15 koğuşunda yanarak yaşamını yitirenlerin isimleri şöyle: Şükrü Uldes, Fuat Yıldız, Sinan Özalp, Mehmet Satış, Süphi Köksal, Yunus Eskili, Mehmet Emin Gerçek, Hüseyin Kıskaç, Mehmet Kemal Kılıç, Taner Şimşek, Bakır Tek, Mehmet Aslantay, İbrahim Halil Kaya.

KAVGA DEĞİL İSYAN

Urfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde herhangi bir kavganın yaşanmadığı, adli tutukluların dayanılamaz cezaevi şartlarına isyan ettiği için yangını çıkardığı belirtildi. BDP Milletvekili İbrahim Ayhan ile görüşme gerçekleştiren Av. Bekir Benek, Ayhan'ın anlattıklarını aktardı.


Yaklaşık 30 dakika önce cezaevine alındıklarını ve gördükleri manzara karşısında şok olduklarını belirten Av. Benek, 12-13 cesedin cezaevi bahçesinde ceset torbalarının içinde olduğunu gördüklerini ve bahçeyi geçtikten sonra koridorda İbrahim Ayhan ile görüştüklerini aktardı. Ayhan'ın kendilerine cezaevi koşullarını protesto etmek için yangının çıkarıldığı bilgisini verdiğini belirten Benek, "270 kişi kapasiteli cezaevinde 1200 tutuklu bulunuyor. Cezaevinde her türlü hak ihlalinin yaşandığını aktardı.


C-15 koğuşunda da bu cezaevi şartlarını protesto amaçlı yangın çıkardığını, kimi insanların o yangın sonucu yaşamını yitirdiğini bunun da bir katliam olduğunu aktardı. Sayın Ayhan, cezaevinde yaşanan hak ihlallerini bizzat kendisinin defalarca gerek Adalet Bakanlığı gerekse de tüm yetkililere aktardıklarını, yaşananları yazdıklarını, ancak Urfa Cezaevi'nde herhangi bir iyileşme yapılmadığını aktardı. Bu katliamın da bunun sonucunda olduğunu söyledi" dedi.


'YAPILAN KATLİAMDIR'İbrahim Ayhan'ın çok üzüntülü olduğunu aktaran Benek, "Kendisi de o cenazeleri gördü. Sorumluların Urfa Cezaevi idaresi ve Adalet Bakanı olduğunu söyledi. 270 kapasiteli cezaevinde şu an 1200 tutuklu olduğunu, 6 kişilik koğuşlarda 12, 16 hatta 30 tutuklunun bile kaldığını, yataklarda 2'şer kişinin kaldığını aktardı. Bu şartlarda Urfa gibi sıcak bir yerde yaşanan bu hak ihlalleri ciddi bir birikim yarattı. C-15 koğuşundaki mevcut durum bunun sonucu oldu. Sonuç itibariyle bunun katliam olduğunu ifade etti" diye konuştu.


'VAHŞETİ GÖRDÜK'Cezaevindeki izlenimini de aktaran Benek, "İtfaiye girmiş, tüm koğuşlarda yoğun önlemler vardı. Herhangi bir yangın yoktu. Vahşet vardı, ceset torbaları içine konulmuş insan cenazeleri vardı. İnsanlık adına insanın içini acıtan bir şeydi" dedi.


İbrahim Ayhan'ın "güvenlik" gerekçesiyle Antep Cezaevi'ne sevk edileceği duyumunu aldıklarını ancak bunu doğrulatamadıklarını söyleyen Benek, bunun sürgünler için bir fırsat da olacağı kaygısı taşıdıklarını kaydetti. Benek, son olarak siyasi koğuşlarda herhangi bir yaralının olmadığını belirtti.


Öte yandan Cumhuriyet Savcısı'nın cezaevindeki incelemeleri sürüyor.


Ayrıca cezaevinden çıkarılan yaralı bir tutuklunun elleri kelepçeli bir şekilde silahlı askerler nezaretinde sedye ile ambulansa bindirilmesi ve hastaneye kaldırılması dikkat çekti.
CEZAEVİNDEN SLOGAN SESLERİ YÜKSELİYOR
Bu arada aynı cezaevindeki diğer tutuklular 13 kişinin feci şekilde can vermesini protesto ediyor. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in bulunduğu cezaevinde protestolar devam ederken, ailelerin de cezaevi önünde bekleyişi sürüyor.


SADULLAH ERGİN VE FARUK ÇELİK CEZAEVİNDEAdalet Bakanı Sadullah Ergin ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in cezaevinde incelemeleri halen devam ederken başlayan protestolarda slogan sesleri hiç dinmiyor. BDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın da bulunduğu cezaevinde kimi tutsaklar kapılara ve pencerelere vururken, kimi tutsaklar ise slogan atıyor. Protestolar bakanların cezaevine girmesiyle başlarken siyasi tutsakların da protesto eylemine destek verdiği bildirildi.


Cezaevi önünde bekleyen aileler, protesto seslerinin duyulmasıyla cezaevinin arka kısmına geçmek istedi. Polislerin engeliyle karşılaşan aileler ile polisler arasında gerginlikler çıktı. Yaşanan duruma tepki gösteren aileler, ağıt ve feryatlar yaktı. Ailelerin ısrarcı duruşu nedeniyle polisler geri çekilmek zorunda kaldı. Basın mensuplarının çekim yapmasına da izin verilmezken, cezaevinden protesto seslerinin yükselmesi devam ediyor.



(diha-emek dünyası-yüksekovahaber)
Kaynak: Birgün

Hiç yorum yok: